LED belysning

LED belysning vil vinde sit indpas vores hjem. Men enten koster de gode LED pærerne stadig meget i sammenligning med sparerpærer, eller også har de en dårlig farvetemperatur.

For at sammenligne kvaliteten, og fordi jeg er interesseret i at udskifte mine pærer til LED har jeg indkøbt en billig LED pærer fra Kina via Ebay, og de billigere LED som IKEA er begyndt at forhandle.

Men før sammenligning er der nogle grundlæggende oplysninger for belysning som er godt at få på plads. Og det drejer sig om den reelle lysstyrke og kvalitet som LED udsender. Med introduktionen af denne nye teknologi er der nu tre forskellige “teknologier” til belysning, som medvirker til vi går væk fra Watt-terminologien for, hvor lys stærk vores pærer de er.

Med den traditionelle pærer var effekten (Watt) af pærer en god sammenligning, og med sparerpærerne var de gode til at skrive hvilken effekt de svarede til i glædepærer. Men med LED er man på vej væk fra denne sammenligning fordi det ikke længere er nok med denne sammenligning for at fortælle køberen om den udsender det forventede lys.

I dag er der følgende tre udtryk for belysning som er godt at kende betydningen af.

  • Lumens.
  • CRI – Coler rendering index.
  • Kelvin (farvetemperatur).

Lumens

Lysstyrken måles ofte i lumens, og angiver den samlede lysudstråling fra pæren. I nogle situationer – det er set på IKEA pærer angives lysstyrken også i Lux. Bemærk at lumens og lux selvom de ord mæssigt ligger tæt op af hinanden IKKE er ens.

Læs om defintionen for lux og lumens på wikipedia

En pærer som spreder lyset i mange retninger skal forholdsvis være kraftigere end en spotpærer for at oplyse samme begrænsede område ens, som fx en bog. En lampeskærm kan hjælpe med at samle lyset i en snæverretning.

CRI

I kender nok alle sammen til problematikken med dårlige sparepærer og nu LED pærer at de kan få omgivelserne til at se anderledes ud sammenlignet med hvis området blev oplyst af en traditionel glædepærer. Det skyldes sammensætningen af det hvide lys. En pærer ser vi også som “hvid” eller let “gul”, men den hvidefarve består af de tre grundfarver (rød, grøn og blå). En god pærer har en jævn fordeling af alle regnbuens farver, men sparerpærer og LED har en anden sammensætning.

CRI står for Color rendering index og er defineret fra 0 – 1, hvor 1 er det perfekte lys. Det perfekte lys svare til solen. Lyset fra en glædepærer er næsten 1, mens sparerpærer og LED er mindre. Så CRI værdien skal være så tæt på 1 som muligt for at have et godt lys.

Kelvin

Kelvin angiver farvetemperaturen, og den går fra kold til varm (eller hvad der svare til blå til rødlig). Farvetemperaturskalaen kendes fra farveindstillingerne på computerskærme, billedredigeringsprogrammer og nu til pærer.

En god farvetemperatur i efter min mening fra 4000-5000 K.

Der kan læses mere baggrund info om kelvin, og der kan ses en farveskala på wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *